Škola fotografije


 Opis programa


1. Uvod u modnu fotografiju

Iako modna fotografija predstavlja tek jedan pravac fotografije, a kako i samo ime kaže, ima veze s modom i svim njenim elementima, zbog svoje atraktivnosti, glamura, pa čak i profitabilnosti, postala je industrija za sebe.

Miloš Nadaždin

Teme predavanja
O modnoj fotografiji: defincija, filozofija, pristup
Vrste modne fotografije
Oprema za rad
 • skola-fotografije-milos-nadazdin-1
 • skola-fotografije-milos-nadazdin-2
 • skola-fotografije-milos-nadazdin-3
 • skola-fotografije-milos-nadazdin-4

  Ovo predavanje posvećeno je uvodu u modnu fotografiju, njenoj definiciji i čitavoj filozofiji koja stoji iza nje. Modna fotografija je širok pojam. Međutim, slobodno možemo reći da je odavno izašla iz okvira samo jednog pravca u fotografiji. Istina je takođe da se u gotovo sve vrste fotografije može uneti primesa modne fotografije. Njena svrha je savremeno i komercijano saopštavanje određene poruke, bilo da je reč o garderobi, šminki, asesoaru ili kultu tela. Specifičnom je čini pristup, koji je drugačiji jer je mnogo toga inscenirano: počevši od scenografije, ako je ima, studija, zatim preko šminke ifrizure, pa do samog poziranja i svetla.

  Modna fotografija predstavlja spoj umetnosti, mode i komercijalnosti, a njena uloga u modnom svetu je nesporna. Ona sve više poprima vrednost simbola kulture određenog vremena i postaje način da se izraze stavovi i pošalje poruka. Viđamo je svakodnevno — u reklamnim kampanjama, blogovima, magazinima i očigledno je veoma široko zastupljena.

  Tokom ovog predavanja obradićemo nekoliko vrsta fotografije: editorijale, kataloge, visoku modu i street fashion.

  Praktični deo posvećen je upoznavanju opreme za rad kojom ćemo se koristiti tokom kursa.

  2. Oprema i svetlo

  Svetlo je ključna stvar u fotografiji. Vi zapravo hvatate svetlo. Ovekovečujete svetlosni trenutak.

  Miloš Nadaždin

  Teme predavanja
  Sve što treba znati o opremi
  Prirodno svetlo i rasveta
  Oprema za studijsko fotografisanje
  • skola-fotografije-milos-nadazdin-5
  • skola-fotografije-milos-nadazdin-6
  • skola-fotografije-milos-nadazdin-7
  • skola-fotografije-milos-nadazdin-8

   Oprema je osnovno sredstvo bez kojeg rad nije moguć i treba joj pokloniti punu pažnju prilikom odabira. Na ovom predavanju detaljno ćemo obraditi nekoliko vrsta opreme i sve najvažnije što treba znati prilikom odabira.

   Postoji prirodno i veštačko osvetljenje. Imajući u vidu da je veštačko osvetljenje zapravo imitacija prirodnog i da unutar ove dve kategorije postoji još jedna gruba podela na meko i oštro svetlo, pažljivo ćemo razmotriti razliku između svih kategorija. Nema pravila kada se koje osvetljenje koristi, već izbor zavisi od vičnosti fotografa da neko od njih najbolje primeni. Nije svako svetlo za svačiji senzibilitet. Ipak, svaki fotograf trebalo bi da zna da se snađe u radu i s prirodnim i s veštačkim osvetljenjem. Nekada će jedno biti prikladnije od drugog, nekada će se dopunjavati, ali kreativnosti tu nije kraj.

   Kao neizostavne elemente studijske fotografije, biće prilike i da upoznamo rasvetne dodatke.

   Praktični deo ovog predavanje obuhvatiće rad tokom kojeg ćemo se oprobavati s mekim i oštrim svetlom. U tome će nam pomoći iskusni modeli kojima ćemo ovom prilikom pripremati model test shoot.

   3. Rad sa modelom

   Povezanost između objekta fotografisanja i fotografa veoma je važna. Taj fluid, poverenje i odnos prenosi se na fotografiju.

   Miloš Nadaždin

   Teme predavanja
   Komunikacija s modelom tokom fotografisanja
   Gost predavač
   Praktični deo: rad s modelima
   • skola-fotografije-milos-nadazdin-9
   • skola-fotografije-milos-nadazdin-10
   • skola-fotografije-milos-nadazdin-11
   • skola-fotografije-milos-nadazdin-12
   • skola-fotografije-milos-nadazdin-13

    Komunikacija s modelom veoma je važna jer upravo model treba da vašu zamisao dočara na fotografiji. Komunikacija je ključna i ima tu prednost da omogućava savladavanje poteškoća, postizanje dogovora i poboljšanja. Od nje donekle zavisi i uspešnost snimanja.

    Ovo predavanje u celosti je posvećeno radu i komunikaciji s modelima koji su najčešći objekti fotografisanja. Imaćemo za gosta predavača koji veoma dugo radi s modelima i na njihovom angažovanju, ali i same modele i manekene. Objasniće nam šta je neophodno da njihov deo posla bude uspešan, a onda i prezentovati koliko je odnos sa njima kao spoljnim saradnicima bitan.

    Praktični deo obuhvataće snjimanje s modelom početnikom i iskusnijim modelom, kako bismo ukazali na razlike i tehnike potrebne u oba slučaja.

    4. Postprodukcija i obrada fotografija

    Svaki fotograf treba da zna koji rezultat želi da postigne obradom fotografije.

    Miloš Nadaždin

    Teme predavanja
    Osnove obrade fotografije
    Obrađena fotografija nasuprot sirove
    Aplikacije za obradu
    • skola-fotografije-milos-nadazdin-14
    • skola-fotografije-milos-nadazdin-15
    • skola-fotografije-milos-nadazdin-17
    • skola-fotografije-milos-nadazdin-18

     Obrada je važna koliko i sam dar za fotografiju. Ona ne može od loše fotografije napraviti dobru, a dobru ipak može da pogorša. Obrada iziskuje dosta vremena ako želite da dobijete dobar proizvod.

     Celo predavanje posvetićemo obradi fotografije, počevši od osnovnih principa, mogućih načina obrade, dobrih i loših primera. Prikazaćemo kako se može naći prava mera između sirove i obrađene fotografije, koji se elementi i kako mogu naglasiti te kako se dobija konačni izgled fotografije kojom ste zadovoljni.

     Da, obrada fotografije je posebna nauka, toliko tehnički uznapredovala da danas već postoje studiji specijalizovani za nju. Bitno je da svaki fotograf zna da obradi svoju fotografiju i da zna šta želi postići obradom, iako nije nužno da se time bavi.

     Praktični deo obuhvatiće obradu fotografije s prethodnog snimanja.

     5. Partneri - kako postaviti ceo set

     Modna fotografija specifična je utoliko što je mnogo toga inscenirano, počevši od scenografije, studija, šminke, frizure, pa do poziranja i svetla.

     Miloš Nadaždin

     Teme predavanja
     Saradnja sa šminkerima, frizerima i stilistima
     Gost predavač
     Fotograf kao vođa snimanja
     • skola-fotografije-milos-nadazdin-19
     • skola-fotografije-milos-nadazdin-20
     • skola-fotografije-milos-nadazdin-21
     • skola-fotografije-milos-nadazdin-22

      Konačni proizvod zahteva učešće više ljudi. Da bi nastala jedna fotografija, fotograf nije sam i tokom ovog predavanja saznaćemo ko su saradnici i partneri bez kojih nije moguće raditi. Nekoliko ključnih članova tima doprinosi tome da snimanje bude uspešno i fotografu pruža podršku pri ostvarivanju polazne ideje.

      Na ovom predavanju imaćemo gosta predavača, profesionalnog šminkera koji će upotpuniti predavanje i objasnitiulogu šminke u modnoj fotografiji i njen doprinos konačnom izgledu modela, a time i fotografije. Umetnost šminkanja posebna je veština i suštinski važna prilikom snimanja. Profesionalni šminker svojim umećem preobražava izgled modela i tu je da pomogne fotografu. Saradnja i dogovor između njih važna je za krajnji rezultat. Videćemo, takođe, na licu mesta kako se izvodi profesionalno šminkanje prema brifu fotografa.

      Ne sme se gubiti iz vida da je fotograf taj koji je zadužen da vodi snimanje. To zahteva energiju, koja se pored fotografisanja crpi i na komunikaciju i koordinaciju svih saradnika na setu.

      Praktični deo ovog predavanja biće posvećen izradi jedne beauty fotografije.

      6. Partneri - klijenti i naručioci posla

      Pred svako snimanje osetim uzbuđenje razmišljajući kako će sve na kraju ispasti — hoće li klijent biti zadovoljan, ali i da li ću ispuniti svoje visoke kriterijume.

      Miloš Nadaždin

      Teme predavanja
      Ko sve može biti naručilac posla
      Gost predavač klijent
      Gost predavač scenograf
      • skola-fotografije-milos-nadazdin-23
      • skola-fotografije-milos-nadazdin-24
      • skola-fotografije-milos-nadazdin-25
      • skola-fotografije-milos-nadazdin-26
      • skola-fotografije-milos-nadazdin-27

       Na ovom predavanju uz pomoć gostiju predavača saznaćemo ko sve može biti naručilac posla: magazini, kompanije, brendovi, pojedinci…Objasnićemo šta je to što oni traže kada razmatraju angažovanje određenih fotografa i šta im je najvažnije pri odabiru.

       Kao jedan od najčešćih naručilaca posla javljaju se kompanije koje često rade reklamne kampanje. Gost predavač prikazaće nam korake koje ne smemo preskočiti i način na koji ćemo obezbediti što bolji rezultat saradnje. Na predavanju ćemo detaljno proučiti sadržaj kreativnog brifa, kako on treba da izgleda i koja je uloga fotografa u konačnom rezultatu. Zadržaćemo se i na načinu na koji treba prihvatiti ili sugerisati izmene, a sve s ciljem da dobijemo što bolji krajnji ishod.

       Dodatno, obradićemo ulogu scenografije na samom setu. Scenograf će nas uputiti u to kako se razvija koncept ipredlažu rešenja tako da scenografija dopinese fotografiji i postizanju željenog razultata. Saznaćemokako izgleda dogovor s fotografom i kroz koja pitanja zajednički prolaze da dođu do rešenja.

       Praktični deo na ovom predavanju, biće zajednički rad na pripremi scenografije koju ćemo koristiti za fotografisanje.

       7. Instagram

       Instagram danas predstavlja ličnu kartu vaše kreativnosti i prezentacije.

       Miloš Nadaždin

       Teme predavanja
       Slikati telefonom ili foto-aparatom
       Obrada fotografije na instagramu
       Aplikacije
       • skola-fotografije-milos-nadazdin-28
       • skola-fotografije-milos-nadazdin-29
       • skola-fotografije-milos-nadazdin-30
       • skola-fotografije-milos-nadazdin-31

        Svako predstavljanje Instagrama je suvišno —i dalje je to jedna od najpopularnijih društvenih mreža zasnovana na ideji da slika govori više od hiljadu reči.

        Znate li da je prosečnom korisniku interneta potrebno manje od pola sekunde da stekne prvi utisak o vašem profilu? Bez obzira na to jeste li vlasnik popularnog Instagram profila ili početnik koji želi da fotografije na feedu izgledaju dobro — potencijal Instagrama uvek se može još bolje iskoristiti.

        Za oko profesionalnog fotografa, nijedna fotografija ne čini samo još jednu fotografiju u nizu. Fotograf želi da nađe pravo svetlo, ugao, okruženje… Instagram zahteva isto, pa mnogo toga treba uzeti u obzir ako želite da vaš feed izgleda dobro ili da putem njega predstavite svoj profesionalni fotografski rad. Na ovom predavanju analiziraćemo kako se prave estetski i tehnički dobre fotografije za Instagram, ali i to kako se one obrađuju.

        Vaš profil će malo-pomalo postati vaša lična karta. On ima mogućnost da predstavi ceo spektar vaših veština i ostvarenja, kao što su slika sa foto sesija, putovanja i drugih zadataka — pa čak i vašu ličnost, a ne samo fotografije iz vašeg portfolija. Važno je izgraditi estetiku svog kanala i težiti kvalitetu umesto omasovljenju.

        Ne postoji bolje mesto za širenje mreže kontakata i predstavljanje vašeg rada od Instagrama.

        8. Vežba — Snimanje (photoshoot)

        Savet mladim fotografima: neprestano fotografišite. Činite to što više — eksperimentišite sa svetlom, modelima, bojama. I samo slikajte i slikajte…

        Miloš Nadaždin

        Ovaj susret biće u potpunosti posvećen praktičnom radu. Zamišljen je kao vežba za predstojeće profesionalno snimanje, na kojem ćemo uz podršku celog tima (scenografa, šminkera, stiliste, frizera i modela) raditi tematsko fotografisanjena osnovu kreativnog brifa. Svaki polaznik imaće prilikuda fotografiše i iskusi kako izgleda set, od početne pripreme do konačne fotografije. Biće obuhvaćena priprema za samo fotografisanje, usaglašavanje s članovima tima i komunikacija s modelom. Na snimanju će se koristiti profesionalna oprema, a polaznici će imati prilike da uvežbavaju tehnički deo postavke rasvete i rekvizite za snimanje.

        • skola-fotografije-milos-nadazdin-32
        • skola-fotografije-milos-nadazdin-33
        • skola-fotografije-milos-nadazdin-34
        • skola-fotografije-milos-nadazdin-35
        • skola-fotografije-milos-nadazdin-36

         9. Profesionalno snimanje za magazin

         Kao vrhunac praktičnog rada, u saradnji stimom poznatog magazina, priredićemo profesionalno snimanje editorijala za njihove potrebe.

         Urednik magazina detaljno će nam izložiti kako izgleda planiranje jednog izdanja. Objasniće nam na koji način utvrđeni koncept diktira izbor fotografa i kako izgleda postupak dogovaranja i davanja uputstva za konkretni zadatak. Model će nam biti poznata ličnost, a temu editorijala pripremićemo u dogovoru s magazinom. Svaki polaznik dobiće priliku da fotografiše, nakon čega će tim izabrati finalne fotografije koji će biti objavljeni u magazinu. Postavka rasvete, scenografija, komunikacija s modelom i stimom na snimanju — sve će biti u rukama polaznika.

         • skola-fotografije-milos-nadazdin-37
         • skola-fotografije-milos-nadazdin-38
         • skola-fotografije-milos-nadazdin-39
         • skola-fotografije-milos-nadazdin-40
         • skola-fotografije-milos-nadazdin-41
         • skola-fotografije-milos-nadazdin-42

          10. Analiza radova

          Talenat je na prvom mestu, ali mora biti praćen upornošću, istrajnošću i naravno kvalitetom.

          Miloš Nadaždin

          Poslednji susret iskoristićemo da seosvrnemo na zajednički petonedeljni rad sa svakim od polaznika.

          • skola-fotografije-milos-nadazdin-43
          • skola-fotografije-milos-nadazdin-44
          • skola-fotografije-milos-nadazdin-45
          • skola-fotografije-milos-nadazdin-46
          • skola-fotografije-milos-nadazdin-47

           Prijavi se sada

           ili nas kontaktiraj za više informacija

            Nazad na početak